sjs granlund

Uudelleenrakennuksensa alkutaipaleella olevan San Jose Sharksin kaudesta odotettiin haastavaa, jollainen se on myös ollut. San Jose oli hävinnyt ennen torstaita tusinan pelejä putkeen varsinaisella peliajalla.

Tiistaina haiparvi sukelsi Torontossa nöyryyttävään 1-7 tappioon, ja murhenäytelmän jälkeen Sharksin päävalmentaja David Quinn totesi ottelun olleen joukkueeltaan kauden surkein. Torstaina vieraskaukaloon hyppäsi rökäletappiostaan sisuuntunut Sharks, joka kaatoi Montreal Canadiensin maalein 3-2.

San Josen edellisestä voitosta oli ehtinyt kulua melko tarkalleen kuukausi. Joulukuun 12. päivänä haiden kitaan joutui tällä hetkellä Läntistä konferenssia johtava Winnipeg Jets, jonka Sharks kaatoi tuolloin maalein 2-1.

– Matkamme on ollut vaikea. Meillä on paljon hyviä pelaajia ja luonnetta, ja olemme taistelleet monien vastoinkäymisten läpi. Ei ole helppoa mennä yli tietyistä asioista, joita olemme kokeneet, mutta tänään onnistuimme ja otimme tärkeän voiton, Quinn sanoi.

Sharksin voiton kannalta tärkeää oli väkevä lähtö otteluun. Hyökkääjä Luke Kunin vei hait johtoon reilun viiden minuutin pelin jälkeen, ja hyökkääjä Fabian Zetterlund kasvatti karkumatkaa kahteen maaliin, kun pelikellossa oli 17.25.

MTL-SJS: Zetterlund ja Hertl juonivat Sharksille lisää etumatkaa

– Pelin alku oli mielestäni ihan ok. Paransimme kuitenkin pelaamistamme ottelun edetessä, Quinn kertasi.

– Jos käy läpi saman kuin me olemme käyneet ja yhtäkkiä pelaaminen tuntuu taas hyvältä, se täytyy ansaita. Aloimme ansaitsemaan sitä vaihto vaihdolta, ja siten tulimme voittajina tänään pois ottelusta. Tämä oli meille iso askel, hän jatkoi.

Vaikka Sharks pakeni kahden maalin johtoon avauserässä, nousi Montreal maalin päähän vielä ennen ensimmäistä erätaukoa. Brendan Gallagher iski kavennuksen vain 21 sekuntia sen jälkeen kun Zetterlund oli vienyt vieraat kahden maalin karkumatkalle. Maaliin teki esityön puolustaja Mike Matheson (0+2), joka samalla saavutti NHL-urallaan 200 tehopisteen rajapyykin.

Puolustaja Nikita Ohotjuk iski ottelun voittomaaliksi jääneen Sharksin kolmannen osuman toisen erän lopulla. Josh Anderson toi Canadiensin vielä uudelleen maalin päähän päätöserän loppupuolella, mutta tasoitukseen eivät kotijoukkueen paukut enää riittäneet.

Erinomaisen esityön Ohotjukin maaliin teki San Josen suomalaissentteri Mikael Granlund, joka kiersi kiekon kanssa ympäri koko hyökkäysalueen ja tarjosi siniviivan tuntumasta syötön maalin kulmalle nousseelle puolustajalle. Ohotjuk sijoitti kiekon Canadiensin maalivahti Sam Montembeault'n kainalosta sisään ja sai tilastoihin ensimmäisen maalinsa Sharksin paidassa.

Kauden 23. syöttöpisteensä kirjauttaneesta Granlundista tuli viimeisimmän vuosikymmenen neljäs Sharks-peluri, joka on kerännyt vähintään 23 syöttöpinnaa ensimmäisellä kaudellaan seurassa. Samaan ovat pystyneet Erik Karlsson (42), Joonas Donskoi (25) ja Matt Benning (23).

Granlund pelasi torstaina 22 minuuttia ja 31 sekuntia. Canadiensin hyökkääjät Joel Armia ja Jesse Ylönen jäivät tehopisteittä. Armia pelasi reilut 13 minuuttia ja kirjautti yhden laukauksen sekä taklauksen. Ylönen pelasi reilut kymmenen minuuttia.

Sharksin edellisen voiton torjui joulukuussa Mackenzie Blackwood, joka oli tolppien välissä myös Montrealissa. Hänelle kirjattiin 35 torjuntaa (94,3 %). Blackwoodin aisaparina on toiminut suomalaismaalivahti Kaapo Kähkönen.

Syystä tai toisesta juuri Montreal on sopinut Sharksille vieraspaikkakuntana, sillä haiparvi on hakenut Canadiensin kotiareenalta voiton kahdeksan kertaa peräkkäin. Edellisen kerran Canadiens kaatoi Sharksin kotonaan 22. maaliskuuta 2015.

Jos San Josella on ollut vaikeaa, ei Montrealilla ole mennyt kovinkaan paljon paremmin. Canadiens on voittanut tällä kaudella kahdeksan ottelua varsinaisella peliajalla San Josen tapaan, mutta on toki onnistunut raapimaan lisäksi yhdeksän voittoa ylitöiden kautta.

Sharks yrittää jatkaa voittojen tiellä lauantaina, kun reissu jatkuu Ottawa Senatorsia vastaan pelattavalla vierasottelulla.