FI Roundup 9/30

NHL:ssä pelattiin maanantaina vilkas yhdeksän harjoitusottelun kierros. Suomalaispelaajista valokeilaan nousivat Konsta Helenius, Rasmus Ristolainen, Eeli Tolvanen ja Ville Ottavainen, jotka onnistuivat kaikki maalinteossa.

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 1-5

Valtteri Puustisen ja Jesse Puljujärven edustama Penguins pelasi kokonaisuudessa vahvan vierasottelun, josta kertoivat myös 5-1 voittolukemat. Molemmat suomalaispelaajat pääsivät tehopisteille, kun Puustiselle merkittiin syöttöpiste Drew O’Connorin tekemään ylivoimamaaliin ja Puljujärvi tarjoili syötön Noel Acciarin illan toiseen täysosumaan.

Pittsburgh sai kuitenkin voiton ohella myös huonoja uutisia, kun joukkueen mahdollinen ykkösmaalivahti Alex Nedeljkovic joutui jättämään ottelun kesken loukkaantumisen takia. Amerikkalaistorjujan oli tarkoitus pelata koko ottelu, mutta nyt maalin suulla nähtiin myös suomalaisveskari Joel Blomqvist.

Red Wingsin puolustaja Olli Määttä sai peliaikaa reilun vartin, mutta jäi tehopisteittä.

Buffalo Sabres - Detroit Red Wings 4-3 ja.

Red Wings joutui tyytymään illan toisessa kamppailussaan jatkoaikatappioon, kun Buffalon nuorukaiset olivat lopulta parempia lukemin 4-3. Ottelulle saatiin suomalaisnäkökulmasta upea päätös, kun Sabresin Konsta Helenius iski ylivoimalla ratkaisun ajassa 64.47.

Buffalo karkasi avauserässä jo maalin karkumatkalle, mutta Red Wings punnersi tasoihin ja ohi Elmer Söderblomin sekä William Lagessonin osumilla. Kotijoukkue venytti ratkaisun ylitöiden puolelle, kun Graham Slaggert karkasi päätöserässä maalintekoon alivoimalla.

Sabresin kokoonpanossa nähtiin paljon organisaation rotaatiopelaajia, koska varsinainen NHL-ryhmä on jo valmistautumassa kauteen Euroopan mantereella. Buffalo on seuraavan kerran tositoimissa perjantaina, kun NHL-kauden 2024-25 runkosarja pyörähtää käyntiin Prahassa.

New Jersey Devils - New York Rangers 3-1

Myös New Jersey pelasi maanantaina rotaatiopelaajillaan, koska joukkueen runkomiehistö on jo valmistautumassa runkosarjan avaukseen Tshekin Prahassa. Lopputulos oli Devilsin näkökulmasta varsin onnistunut, sillä Rangers oli voittanut tähän mennessä kaikki kolme harjoitusotteluaan.

Devils sai otteluun unelmalähdön, kun Brian Halonen ja Nathan Légaré onnistuivat maalinteossa jo ensimmäisten 15 peliminuutin aikana. Toisessa erässä tilastoihin merkittiin vain rangaistuksia, joita vihellettiin peräti 22 minuutin edestä. Anton Blidhin loppuhetken kavennus oli vain laiha lohtu Rangersille.

Devilsin puolustaja Topias Vilen pelasi reilut 14 minuuttia, mutta ei kerännyt tehomerkintöjä.

NJD-NYR: Légaré veivaa kiekon komeasti läpiajosta ohi Quickin

New York Islanders - Philadelphia Flyers 4-3

Yksi kierroksen tasaisimmista otteluista nähtiin New Yorkissa, jossa kotijoukkue Islanders ja Flyers väänsivät jo ihan tosissaan harjoituskamppailun voitosta. Islandersin kokoonpanosta löytyi nippu NHL-konkareita, ja maalinteossa heistä onnistuivat Matthew Barzal, Anders Lee ja Kyle Palmieri.

Flyers joutui ottelussa kahdesti takaa-ajajan rooliin, mutta John Tortorellan luotsaama ryhmä nousi myös kahdesti tasoihin. Illan suomalaisonnistuja oli päätöserän alkuhetkillä ylivoimamaalin ampunut puolustaja Rasmus Ristolainen. Vierasjoukkue ei kuitenkaan saanut palkintoa hienosta taistelustaan, sillä Palmieri onnistui maalinteossa vielä 51 sekuntia ennen loppusummeria.

Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 1-3

Floridan edellisessä paikallisottelussa nähtiin yhteensä peräti 15 maalia, mutta nyt vuorossa oli huomattavasti puolustusvoittoisempi välienselvittely. Vierasjoukkue Lightningin kirkkain tähti oli ruotsalaismaalivahti Jonas Johansson, jolle merkittiin yhteensä 26 torjuntaa.

Tampa Bay onnistui maalinteossa ottelun jokaisessa erässä, eikä Panthersin Sam Reinhartin tekemä päätöserän kavennus tuonut suurta lohtua kotijoukkueen kannattajille. Vierasjoukkueen maalit merkittiin Emil Lillebergin, Gage Goncalvesin ja Maksim Groshevin nimiin.

Lightningin Jesse Ylönen ja Panthersin Aleksander Barkov jäivät molemmat ilman tehopisteitä.

Columbus Blue Jackets - Washington Capitals 2-3

Blue Jackets ja Capitals väänsivät maanantaina tasaisen kamppailun, jossa erikoistilannepelaaminen nousi lopulta ratkaisevaan rooliin. Molemmat joukkueet onnistuivat avauserässä maalinteossa, mutta toisella 20-minuuttisella maalimerkintöjä tehtiin vain Washingtonin sarakkeeseen.

Lopulta ratkaisevaksi täysosumaksi jäi Pierre-Luc Dubois’n toisen erän viimeisellä sekunnilla tekemä ylivoimamaali. Vierasjoukkueen muista osumista vastasivat Tom Wilson ja Nic Dowd. Blue Jacketsin onnistumisia pääsivät juhlimaan Denton Mateychuk ja Luca Del Bel Belluz.

Vahvaa harjoituskautta pelaava Blue Jacketsin Mikael Pyyhtiä sai jääaikaa reilut 13 minuuttia, mutta jäi tällä kertaa ilman tehopisteitä.

Calgary Flames - Seattle Kraken 4-3 ja.

Voitosta voittoon syksyn harjoitusotteluissa edennyt Flames jatkoi vahvoja otteitaan, kun vastaan asettui nyt Kraken. Vierasjoukkueen suomalaispelaajat nousivat valokeilaan heti avauserässä, kun sekä Eeli Tolvanen että Ville Ottavainen heiluttivat Calgaryn verkkoa.

CGY-SEA: Tolvanen tekee avausmaalin Stephensonin upeasta syötöstä

Flames ei kuitenkaan pelästynyt vieraiden hyvää alkua vaan nousi toisessa erässä kuskin paikalle. Erikoistilannepelaaminen oli ratkaisevassa roolissa, sillä Flamesin Samuel Honzekin alivoimamaali ja Krakenin Shane Wrightin ylivoimaosuma veivät kamppailun lopulta aina jatkoajalle asti.

Kotijoukkueen suurin sankari oli jatkoajan ensimmäisellä minuutilla maalinteossa onnistunut konkarihyökkääjä Nazem Kadri.

Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 3-2 vl.

Kierroksen ainoa voittolaukauskilpailu nähtiin Edmontonissa, jossa kanadalaisjoukkueiden välille ei saatu eroa 65 peliminuutin aikana. Kotijoukkue Oilers oli pitkään kiinni voitossa Corey Perryn ja Ben Gleasonin osumilla, mutta Canucks puristi itsensä vielä tasoihin Nathan Smithin maalilla.

Vieraille tarjottiin jatkoajalla myös ylivoimamahdollisuus, kun Oilersin saksalaistähti Leon Draisaitl komennettiin rangaistusaitoon kampituksesta. Canucksin ylivoimaviisikko ei kuitenkaan saanut kiekkoa verkkoon, ja lopullinen ratkaisu lähti voittolaukauskilpailussa ruotsalaishyökkääjä Viktor Arvidssonin lavasta.

Anaheim Ducks - Los Angeles Kings 0-4

Etelä-Kalifornian paikalliskamppailu oli yhden joukkueen näytös, sillä Kings oli pelin kaikilla osa-alueilla kotijoukkue Ducksia parempi. Los Angeles osui maalitolppien väliin jokaisessa erässä, ja illan tehomiehinä häärivät Akil Thomas (1+1) ja Tanner Jeannot (1+1).

Illan ykköstähti oli kuitenkin ansaitusti Kingsin maalivahti Darcy Kuemper, jolle merkittiin tilastoihin 23 torjuntaa ja nollapeli. Kokenut torjuja on osoittanut jo syksyn aikana olevansa edelleen varteenotettava tekijä tolppien välissä.