Jarventie vs TOR

Ottawa Senatorsin alkukausi ei ole todellakaan ollut seurahistorian kirkkain, ja viime aikoina joukkueelle on ollut kasaantunut murheita niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Tunnelin päässä näkyy kuitenkin orastavaa valoa, sillä Senators kaatoi keskiviikkona Atlantic-divisioonan sisäisessä kamppailussa Toronto Maple Leafsin vieraissa maalein 6-3.

Ottelun ratkaiseva hetki nähtiin kolmannen erän puolivälin jälkeen, kun Senatorsin hyökkääjät Dominik Kubalik, Tim Stützle ja Claude Giroux latoivat kiekon Toronton nuottaan reilun kolmen minuutin sisään. Tasatilanne oli kääntynyt nopeasti Ottawan kolmen maalin karkumatkaksi, jota Toronto ei pystynyt enää kuromaan kiinni.

Voitto oli Senatorsille helpottava, sillä se uhkasi hiljalleen jäädä divisioonansa muiden joukkueiden kyydistä. Keskiviikon kamppailua edeltävistä kuudesta ottelustaan Ottawa oli voittanut vain yhden.

– Pari viime viikkoa eivät ole olleet helppoja. Tänään nähtiin sellaista peliä, jolla pysymme kamppailuissa mukana ja annamme itsellemme mahdollisuuden voittoon loukkaantumisista huolimatta. Peli on NHL:ssä sellaista, että jos sitä ei pelaa oikein, jää jalkoihin, Senatorsin päävalmentaja D.J. Smith sanoi.

Järventie pääsi ensi kertaa pisteille

TOR-OTT: Järventie saa syöttöpisteen Kubalikin osumaan

Yhdeksän maalin talkoot käynnistyivät jo avauserässä, jossa aloitteen teki Maple Leafs ja pisteputkensa 13 otteluun venyttänyt hyökkääjä William Nylander. Senators vastasi kuitenkin nopeasti, kun Kubalik avasi vieraiden maalihanat vain puolitoista minuuttia Nylanderin ylivoimaosuman jälkeen.

NHL-uransa toista ottelua pelannut Senatorsin Roby Järventie sai syöttöpisteen Kubalikin avausmaaliin ja avasi näin ollen pistetilinsä taalajäillä. Kubalikin osumaa edeltävässä tilanteessa Järventie kaivoi Vladimir Tarasenkon kanssa kiekkoa maalin takana, mistä suomalaishyökkääjä onnistui toimittamaan pelivälineen väljemmille vesille omalle joukkueelleen.

Kaukana ei ollut, ettei reilut kahdeksan minuuttia pelannut Järventie olisi avannut keskiviikkona myös maalitiliään. Hän polki vauhdilla Toronton puolustajien selustaan ja sai erinomaisen syötön Tarasenkolta. Suomalaishyökkääjä pyrki upottamaan kiekon Joseph Wollin patjojen välistä sisään, mutta Maple Leafsin veskari onnistui pitämään luukut kiinni.

Korpisalo loisti tärkeillä hetkillä

TOR-OTT: Korpisalo masentaa Matthewsin hanskatorjunnallaan

Suomalaisväriä Ottawan voittoon toi myös maalivahti Joonas Korpisalo, joka torjui 27 laukausta. Verkko pölisi suomalaismaalivahdin takana kolmesti, eikä torjuntaprosentti (90,0) ollut mitenkään erityisen häikäisevä, mutta erityisesti avauserän ja päätöserän tärkeillä hetkillä suomalaismaalivahti otti kriittisiä pelastuksia.

Alkukauden 13 ottelussa peräti 44 maalia takonut Maple Leafs loi runsaasti vaarallisia maalipaikkoja, joista Korpisalo kuitenkin torjui valtaosan.

– Hän on pelannut pitkään NHL:ssä ja tietää, miten pelejä pitää pelata. Usein niinä iltoina tulee voittoja, kun joukkueen parhaat pelaajat ovat parhaita, päävalmentaja Smith kehui Korpisaloa.

Hyökkäyspäässä Ottawalta loisti erityisesti keskushyökkääjä Stützlen (1+3) johtama kakkosvitja, jossa laidoilla viilettävät Claude Giroux (2+1) ja Mathieu Joseph (0+3). Stützle vietti neljättä kertaa urallaan neljän tehopisteen iltaa.

– Halusin saada tänään kiekkoa, ja meidän koko ketjumme oli vauhdissa. Meillä oli kiekko hallussamme jatkuvasti. Loimme maalipaikkoja ja pysyimme kiekossa, Stützle summasi tehokasta iltapuhdetta.

– Ympärillämme on ollut viime aikoina paljon melua, mutta näytimme mielestäni tänään, että pystymme voittamaan otteluita. Pelasimme tänään joukkueena hyvin. Korpisalo oli hyvä ja piti meidät mukana pelissä koko ajan, nuori saksalaishyökkääjä jatkoi.

Maple Leafsilla ongelmia puolustuspäässä

Vaikka Maple Leafs on iskenyt maaleja hanakasti, ei tulos ole seurannut perässä. Edellisistä kuudesta ottelustaan Toronto on voittanut vain yhden, kun Tampa Bay Lightning kaatui edellisessä koitoksessa jatkoajalla. Varsinaisella peliajalla Toronto ei ole voittanut yhtään ottelua lokakuun lopun jälkeen.

Maple Leafsin ongelmat ovat kulminoituneet omalle puolustusalueelle. Toronton verkko on heilunut alkukauden aikana yhteensä 47 kertaa, eli keskimäärin 3,62 kertaa ottelussa.

– Suitsutamme pelaajia, jotka saalistavat paljon tehopisteitä. Emme puhu tarpeeksi siitä, mitä annamme vastustajalle. Se on todellisuutta. Meidän prioriteettimme täytyy olla kiekon pitäminen pois omasta maalistamme, Maple Leafsin päävalmentaja Sheldon Keefe paalutti.

Senators pysyy voitosta huolimatta kymmenellä pisteellään Atlantic-divisioonassa viimeisenä. Edellä on kaksi pistettä enemmän kerännyt Montreal Canadiens. Maple Leafs on puolestaan neljän pisteen päässä Senatorsista divisioonan viidennellä sijalla.

Puolustaja Nikolas Matinpalo (+1) pelasi Senatorsin alakerrassa vajaat kuusi minuuttia ilman tehopisteitä. Keskiviikon ottelu oli hänelle NHL-uran neljäs.