111623 senators ott

Vuoden 2023 NHL Global Series -ottelut aloitettiin torstaina Tukholmassa Detroit Red Wingsin ja Ottawa Senatorsin välisellä väännöllä loppuunmyydyssä Avicii Arenassa. Suomalaispelaajista kaukalossa nähtiin Red Wingsin puolustaja Olli Määttä sekä Senatorsin hyökkääjä Roby Järventie ja maalivahti Joonas Korpisalo.

Ottelun seremoniallisen aloituskiekon saapui pudottamaan Red Wingsin entinen tähtipuolustaja Nicklas Lidström, joka palkittiin torstaina Börje Salming Courage Awardilla. Palkinto on perustettu vuosi sitten ALS-tautiin menehtyneen puolustajalegenda Börje Salmingin muistolle. NHL Alumni Association (NHLAA) jakaa palkinnon entiselle eurooppalaiselle NHL-pelaajalle, joka on vaikuttanut positiivisesti omaan yhteisöönsä ja edustaa Salmingin perinnön mukaista rohkeutta ja omistautumista sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. Seitsemästi NHL:n parhaaksi puolustajaksi valittu ja Detroitissa neljä kertaa Stanley Cupia nostellut Lidström on palkinnon kaikkien aikojen ensimmäinen voittaja.

Tukholman illassa seremonialliseen aloitukseen kyyristyi luonnollisesti kaksi ruotsalaispelaajaa, Senatorsin Erik Brännström ja Red Wingsin Lucas Raymond. Kun seremoniat olivat ohi, alkoi tiukka vääntö tärkeistä sarjapisteistä. Atlantic-divisioonan kilpakumppanien mittelö alkoi vauhdikkaasti, ja Avicii Arenan yleisö pääsi kohahtelemaan läheltä piti -tilanteita molemmissa kenttäpäädyissä jo ensimmäisten peliminuuttien aikana. Korpisalo ja Detroitin veräjää vartioinut James Reimer pitivät kuitenkin luukut kiinni.

Kun ensimmäistä erää oli pelattu reilut viisi minuuttia Senators pääsi ylivoimalle Red Wingsin Michael Rasmussenin otettua kahden minuutin rangaistuksen kiinnipitämisestä. Ottawa käytti tilaisuutensa jo 26 sekunnin ylivoimapelin jälkeen, kun kapteeni Brady Tkachuk vei senaattorit 1-0 johtoon Drake Bathersonin esityöstä. Maalin toiseksi syöttäjäksi kirjattiin saksalaishyökkääjä Tim Stützle.

Tkachuk vie Senatorsin johtoon Tukholmassa

Osumasta ehti kulua vain 19 sekuntia, kun Red Wings pääsi vuorostaan kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta. Jäähyaitioon komennettiin kampitukseen syyllistynyt Senatorsin puolustaja Artjom Zub. Ottawan alivoimamiehet vetivät kuitenkin pidemmän korren.

Punasiipien niskaan kaadettiin toinen ämpärillinen kylmää vettä juuri ennen avauserän puoltaväliä, kun Tkachuk upotti limpun toistamiseen ohi Reimerin. Osuman alustivat Stützle ja konkarihyökkääjä Claude Giroux.

Detroitille tarjottiin kavennusmahdollisuutta ylivoimalla, kun kiekon katsomon puolelle vipannut Ottawan puolustaja Travis Hamonic komennettiin kahdeksi minuutiksi jäähyaitioon pelin viivyttämisestä ajassa 11.21. Hetken kuluttua laitahyökkääjä David Perron survoikin kiekon Korpisalon varusteista maaliviivan yli, mutta osumaa lähdettiin tarkistamaan videolta. Maali hylättiin, mikä ei mylvinnästä päätellen miellyttänyt lehtereille saapuneita Red Wingsin faneja. Buuaukset vain yltyivät, kun Detroitin tähtilaituri Alex DeBrincat passitettiin hetken kuluttua jäähylle koukkaamisesta.

DeBrincat tuskin ehti istahtaa rangaistusaitioon, kun Reimer joutui kaivelemaan kiekon jo kolmannen kerran selkänsä takaa. Senatorsin 3-0 johtoon tasavajaalla vieneen maalin viimeisteli puolustaja Jake Sanderson Vladimir Tarasenkon ja Josh Norrisin syötöistä.

Toinen erä täynnä yllättäviä käänteitä

Red Wings lähti toiseen erään kolmen maalin takaa-ajoasemasta, mutta lukemat tulostaululla muuttuivat tukalampaan suuntaan jo erän toisella minuutilla. Tarasenko ja Mathieu Joseph petasivat kolmella kahta vastaan -hyökkäyksestä paikan Norrisille, joka kiskaisi pikkumustan Detroitin pömpeliin ja siirsi Senatorsin 4-0 johtoon.

Norris viimeistelee 4-0 maalin Senatorsille

Takaiskun jälkeen detroitilaiset loivat painetta Ottawan maalille, mutta Korpisalo oli ilmeisesti päättänyt torjua torstaina kaiken. Red Wingsin yritykset kilpistyivät toinen toisensa perään suomalaisveskarin erinomaisiin torjuntoihin.

Toisen erän puolivälin lähestyessä tunnelma kuumeni Korpisalon maalin takana jo torstaitansseiksi, mutta ketään ei kuitenkaan lähetetty jäähyboksiin viilentymään, vaikka Robby Fabbri ehtikin jo siellä käväistä. Tuomaristo kuitenkin perui Detroitin hyökkääjälle korkeasta mailasta annetun pikkukakkosen.

Korpisalon nolla rikkoontui, kun Red Wingsin nuori ruotsalaishyökkääjä Raymond laukoi laatan ranteella pussiin ja räjäytti kotiyleisön korvia huumaavaan huutoon ajassa 39.39. Punasiivet jatkoivat senaattorien jahtaamista ahnaasti ja rynnistivät keskimmäisen 20-minuuttisen aikana vielä väkisin tasoihin.

Ensin puolustaja Olli Määttä laukoi tulisen kudin siniviivan tuntumasta, ja kiekko kimposi Perronin kautta korkealla kaarella yli Korpisalon. Määtän lisäksi syöttöpisteen sai puolustaja Shayne Gostisbehere. Hieman yli kolmen minuutin kuluttua DeBrincat toi Red Wingsin jo maalin päähän Gostisbeheren upeasta tarjoilusta. Osuman toiseksi syöttäjäksi merkittiin keskushyökkääjä J.T. Compher. Pelikello ehti juosta edellisen maalin jälkeen eteenpäin vain 39 sekuntia, kun Gostisbehere toimi itse viimeistelijänä iskiessään 4-4 tasoitusosuman Määtän ja Compherin esityöstä.

Määtän kuti kimpoaa Perronin kautta sisään

Tukholman ilta venyi ylitöiden puolelle

Päätöserän alkua värittivät rangaistukset, sillä jäähypenkkiä kuluttivat Red Wingsiltä Perron ja puolustaja Jake Walman sekä Senatorsilta puolustaja Jakob Chychrun. Erikoistilanteet eivät tuoneet lisää maaleja, mutta jobinpostia Red Wingsille kylläkin. Kapteeni Dylan Larkin loukkaantui ottaessaan aloitusta Tkachukia vastaan, ja hänet talutettiin kaukalosta pukukopin puolelle. Larkin pystyi kuitenkin palaamaan vielä peliin mukaan.

Senators pääsi yrittämään johtomaalin tekoa ylivoimalla päätöserän loppupuolella, kun Red Wings sai jäähyn väärästä vaihdosta ajassa 54.36. Detroitin alivoimamiehet kuitenkin kestivät pyörityksen. Ottawalle tarjoutui vielä toinen tilaisuus puolitoista minuuttia ennen loppusummeria, kun Detroitin puolustaja Ben Chiarot'n purkukiekko karkasi katsomon puolelle. Senators ei pystynyt hyödyntämään toistakaan ylivoimatilaisuuttaan, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan ylitöiden puolelta varsinaisen peliajan päätyttyä lukemiin 4-4.

Jatkoajan ensimmäisillä minuuteilla Senators pystyi luomaan pari mainiota maalintekotilannetta, mutta Reimer kesti Detroitin maalilla. Korpisalo puolestaan torjui Larkinin vaarallisen laukauksen puolisen minuuttia ennen jatkoajan päättymistä. Peli kääntyi viime hetkillä Red Wingsin puolustusalueelle, ja Stützle löi irtokiekon ilmasta ohi Reimerin, kun pelikellossa oli aikaa enää kaksi sekuntia. Näin ollen Ottawa vei voiton Tukholman illassa lukemin 5-4.

Ottelun paras pelaaja

Ruotsin ensimmäisen 2023 NHL Global Series -ottelun parhaaksi pelaajaksi valittiin Senatorsin jatkoaikamaalista vastannut Stützle, joka palkittiin erinomaisesta esityksestään hienolla rannekellolla. Saksalaishyökkääjä kartutti tiliään torstain mittelössä kolmella (1+2) tehopisteellä ja uurasti kaukalossa kolme sekuntia vaille 26 minuuttia.