usa-fin-recap

Suomi valahti alle 20-vuotiaiden MM-kisojen pronssiotteluun menettämällä johtonsa torstai-iltana Yhdysvaltoja vastaan pelatussa välierässä.

Nuoret Leijonat meinasi karata vastustajaltaan heti ensimmäisessä erässä, mutta Yhdysvallat kipusi kahden maalin takaa 3-2 voittoon. Ratkaiseva maali nähtiin kolmannessa erässä vain kolme minuuttia ennen loppusummeria.

– Aloitettiin pirun hyvin. Ensimmäinen erä oli täysin meidän, mutta emme sitten pystyneet pysymään samalla tasolla. Tiesimme, että Yhdysvallat on hyvä joukkue, joka kyllä rokottaa, jos heille vähänkin jotain antaa, Suomen maalilla 27 kertaa torjunut Niklas Kokko sanoi.

Suomi sai unelma-alun Yhdysvaltojen haparoidessa ensimmäisillä minuuteilla omassa kenttäpäädyssään. Tommi Männistö riisti kiekon Yhdysvaltojen maalin edessä, ja Oiva Keskinen tuikkasi hänen laukauksestaan tulleen irtokiekon maaliviivan yli.

Kiekko livahti Trey Augustinen taakse toisen kerran erän käännyttyä jälkipuoliskolleen. Rasmus Kumpulainen ohjasi Arttu Kärjen jäänuoliaisen maalin edustalta kolmen pelaajan jalkojen välistä ja tuplasi suomalaisjohdon.

– Yhdysvallat on nopea kääntämään peliä ja saa sitä kautta paikkoja. He ovat taitavia hyökkäyspäässä. Kun pääsimme syvään, he olivat ongelmissa ja turhautuivat puolustuspäässä. Maali oli aika yksinkertainen. Karvasimme päätykiekon irti, viivalaukaus ja siihen ohjaus, Kumpulainen kertasi Discoveryn erätaukohaastattelussa.

Suomi kilautti kiekon toisessa erässä ylärimaan keskellä Yhdysvaltojen painostusjaksoa, mutta seuraavana verkkoa heiluttivat amerikkalaiset. Ottelun ensimmäinen rangaistus kostautui, kun Jimmy Snuggerud pyssytti kiekon ylivoimalla Suomen maalin kattoon ja nosti turnauksen maalisaldonsa viiteen.

Kavennuksen jälkeen Yhdysvaltojen läpi koko erän jatkunut paine tuotti vielä tasoituksenkin ennen taukosummerin tuomaa helpotusta. Suomen puolustus unohti William Smithin takatolpalle, ja tämä sai tällätä Gabe Perreault'n poikkisyötön käytännössä tyhjään maaliin.

– Kovaa painia hyvää joukkuetta vastaan. Päästimme Yhdysvallat mukaan. He saivat pitkiä pyörityksiä meidän päätyymme, puolustaja Kasper Kulonummi harmitteli erän jälkeen Discoverylle.

Yhdysvallat laukoi kiekon kolmannen erän alivoimallaan tolppaan ja sai viisi minuuttia ennen täyttä aikaa kullanarvoisen ylivoiman, joka nosti sinipaidat johtoon. Cutter Gauthier latasi huiman rannelaukauksen oikealta B-pisteeltä etuyläkulmaan.

Nuoret Leijonat pääsi heti perään kokeilemaan aikalisän jälkeen omaa ylivoimaansa. Kokko poistui maaliltaan, mutta Suomi ei päässyt ylivoiman aikana Jani Nymanin paluukiekkoa lähemmäs. Augustine pelasti tilanteen patjavenytyksellä, joka sinetöi Yhdysvaltojen voiton.

– Loistava lähtö. Toinen erä oli vaikea ja kolmas oli tasainen. Harmittava tappio. Yhdysvallat sai enemmän tilaa pelata, ja menimme mukaan heidän pelaamiseensa. Emme saaneet virtausta hallintaamme. Joukkueessa oli paljon taistelua ja sydäntä, jätkät jättivät kyllä kaikkensa jäälle, summasi Suomen päävalmentaja Lauri Mikkola Discoveryn haastattelussa.

Ruotsin viivapelaaminen myrkkyä Tshekille

Iltapäivällä pelatussa ensimmäisessä välierässä Ruotsi kaatoi Tshekin maalein 5-2.

Ruotsi toipui varhaisesta takaiskusta, sillä seitsemän syöttöpistettä turnauksessa kirjauttanut Matyas Melovsky onnistui vihdoin avaamaan maalitilinsä, kun ottelua oli pelattu vajaat seitsemän minuuttia. Tasoitusmaalin hinta oli halpa, sillä Ruotsi kipusi nopeasti rinnalle Theo Lindstenin viivalaukauksen upotessa helposti Michael Hrabalin räpylää raapaisten.

Viivalaukauksista muodostuikin ottelun trendi, sillä Ruotsi nakkasi kiekkoa siniviivalta maaliin toistuvasti kääntäessään välieräkamppailun edukseen. Axel Sandin Pellikan 2-1 maali muistutti tasoitusosumaa, mutta ei vielä päästänyt kisaisäntää karkuun. Tomas Cibulka laukoi 2-2 tasoituksen ylivoimalla täräyttäessään limpun Hugo Hävelidin patjojen välistä nuottaan.

Ruotsin turnauksen yhdeksäs ylivoimamaali käynnisti irtioton. Jonathan Lekkerimäki laukoi lämärin suoraan syötöstä etukulmasta sisään, kun kolmannesta erästä oli pelattu viisi minuuttia. Noah Östlund kasvatti johdon kahteen maaliin, ja Lekkerimäen ottelun toinen osuma syntyi heti perään. Se iski Tshekin lopullisesti kanveesiin.

Turnaus huipentuu mitalipeleihin perjantaina. Suomi ja Tshekki kohtaavat pronssiottelussa klo 16, Ruotsi ja Yhdysvallat ratkaisevat nuorten maailmanmestaruuden kohtalon klo 20.30 käynnistyvässä loppuottelussa.